lördag 5 januari 2013

Nya böcker i hjärtehyllan! =P


Julen kom med finfina presenter, två av vilka jag tänkte presentera lite närmare!

Boken ”Citroner och rosmarin i mitt kök” av Sanna Rosén handlar om Roséns två kök, det hon har i södra Sverige och det hon har i Salento i Italienska Apulien. Boken hoppar mellan de två hemmen och maten som lagas där. Recepten varvas med historier och information om de olika råvarorna och rätterna som presenteras, allt i svensk stil med underbara lockande bilder! 
Det är en mycket inspirerande bok som jag redan läst tre gånger (och jag har redan planerat dinern/lunchkafeet/restaurangen med vintage inredning och italiensk mat och personal i fifties-kläder!) och som får mig att vilja fördjupa mig ännu mer i den rika matkulturen i Italien. Rekommenderas både för matnördar och Italiennördar! 
Men faktum är att också de svenska avdelningarna av boken innehåller otrolig inspirerande recept och jag kan knappt bärga mig till sommaren då jag ska gräva upp nypotatis och servera den med lertallrikasill eller matjessillsallad och sedan äta nybakad krusbärspaj! Boken är helt enkelt en perfekt blandning av det bästa från båda ställena!

Så det är ännu en bok som cementerar min kärlek för medelhavet och dess smaker och vyer. Jag vill nu mer än nånsin flytta dit! Köpa mig en gammal stallbyggnad av honungsgula stenblock med citroner och apelsiner på träden utanför, egna olivträd och mandelträd. Precis som Sanna. Och jag ska ha en häck av rosmarin runt gården. ♥ Varvat med en stenmur. Hjördis-pelagonen ska få flytta med och få växa sig jättehög utan att jag klipper ner den hela tiden. Och så pop back till finska solkusten och njuta av nordiska sommaren under varmaste tiden!

Måste lämna in lottokupongen.


Aaaanyways, min egen julklapp till mig själv (förutom Micael Bublés jul-cd ♥) var boken Growing ”From Seed To Plate – Growing To Eat Italian Style” av Paolo Arrigo, sonen till italienska invandrare i London. Han håller på med plant- och fröförsäljning (leder Seeds of Italy som säljer fröer från anrika företaget Franchi som specialiserar sig på frön till italienska sorter av grönsaker) och boken handlar delvis just om vilka grönsaker, örter och svampar som ska växa i en trädgård som ska producera för italiensk matlagning. 
Hans föräldrar ägde en italiensk deli i London och där jobbade Paolo hela sin ungdom och lärde sig laga mat med hjärtat, på italienskt vis! Detta handlar andra delen av boken om, maten du ska laga av alla dessa grönsaker du odlat! Eller andra delen kan man inte säga, boken är uppdelad i kapitel efter grönsaker/grupper av grönsaker där han berättar om grönsakens historia och användning, odling och vilka sorter som är populära eller traditionella i Italien. Kapitlet rundas sedan av med recept på enkla maträtter!

Även om det hela tiden lyser igenom att han faktiskt säljer dessa grönsaker och jag måste kämpa för att inte hela tiden misstro allt han säger just på grund av att han har lite suspekta motiv för att gilla just de sorter han gillar så är detta faktiskt en mycket informativ bok illustrerad med vackra bilder på maträtter och grönsaker och dessutom härliga, gamla bilder på Paolos familj. 
Perfekt läsning för en slapp dag då man behöver lite matinspiration i äkta italiensk stil (som ett exempel kan nämnas att i hans recept för Spaghetti Aglio, Olio e Peperonchini räknar han 500g pasta/person då de flesta andra pastarecept jag har nämner 300g pasta/person men mycket mer sås….)!

Buona lettura! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar