söndag 26 februari 2012

En fläkt av sommar


nyplanterad basilika i vårsolen  ♥   

Idag fick jag snusa på sommaren! Inte så att det skulle ha varit varmt ute (inte där jag var i alla fall), för det strålande solskenet var ackompanjerat av minus fem grader och en sabla snålblåst som förvandlade fingrarna till istappar på nolltid. Näpp, min sommar startade i vår veranda dit solen lyste in men blåsten stängdes ut av väggar och glas. Det blev 22 grader varmt där och jag satt i min korgstol (hittad på vinden med de gamla tidningarna) med mina fötter på en trave dynor som väntar på utesäsongen i en gammal barnsäng av flätad rotting, och med ansiktet i solen. Och bara njöt. I två minuter ungefär, sedan måste jag hitta på något att pynja med. Så det blev att plantera basilika. Vid min fina planteringshörna jag grävt fram! Eftersom mitt tålamod är lika med noll den här tiden på året har jag fuskat och köpt tre krukor basilika från matbutiken. Den där typen som är odlad i rinnande vatten och som dör en vecka efter att du fått hem dem för att du inte kan vattna den tillräckligt. Men bara lugn, jag sådde nog egen basilika också, både citronbasilika, grekisk (småbladig) basilika och storbladig `Genovese´-basilika. Men det tar så erbarmligt länge före de blir till något ordentligt och jag behövde sommar NU! Doften av färsk basilika, våt jord och lerkrukor kombinerat med känslan av solen som värmer i nacken medan jag planterar om de galet gröna och yviga plantorna i en större kruka med näringsrik jord är obeskrivligt skön, det är som ljuset i tunneln, kanske jag klarar den här vintern också! Den känslan stavas LYCKA! I bara farten planterade jag om de sista chiliplantorna också (23st..) och sådde paprikan. Och en kruka påskgräs. =) Till påsk kommer förresten de stora, ordentliga kryddplantorna till K-market (de kostar nästan ingenting, brukar vara 3,50€ ungefär. Senare på säsongen får man punga ut med 7€ för en sådan planta i en handelsträdgård eller blombutik). Då ska jag köpa 6 stora rosmarinplantor att ha i kruka och rabatt. Kan redan känna doften som kommer att fylla verandan då de ska planteras i nya krukor! Aaahhh…..


I morgon ska jag hacka bort isen från medelhavsterassen för där kan man ju inte ha 10cm is. Nu ska säsongen snart inledas! För snart kommer solen på allvar. Som vid Medelhavet.


basilika är kul att så (också för barn) för de svarta små
fröna blir ljusblå då man fuktar dem!  Me like fun fun! =D

fredag 24 februari 2012

passionen för arbetet

kan man vara annat än nöjd då
det här är ens arbetskamrater? 
 
Jag har jobbat en hel del i blombutiker, plantskolor och gardencenter. Det är ett fantastiskt jobb (förutsatt att du är vattentät, köldtålig och inte bryr dig om att du aldrig har rena och långa naglar) där man träffar fantastiska människor, för man kan i stort säga att hemska människor inte heller kommer för att köpa blommor. Och gör de det vill de ändå inte ha service, så det svider inte så värst mycket. Sedan finns det undantag, människor som kommer exempelvis till ett garden center till synes bara för att kunna ge order åt någon. Men eftersom man inte heller då hänger upp sig på dessa piggsvin tänker jag inte ge dem någon uppmärksamhet här heller. De skulle ändå bara gilla det.

Nej, de människor jag minns är de som kommer med öppet sinne och oceanvis med kärlek till växter! Själsfränder! Det blir alltid bra diskussioner med dem! Bossen gillar dem också för de håller inte så hårt i plånboken….

Roliga är också de äkta männen som blivit skickade till plantskolan av sina fruar med direktivet ”Ta nu de där blommorna vi brukar ha, nog vet du. Nog hittar du nu säkert någonting”, och vetskapen om att fan är lös om han hämtar hem fel blomma. För ofta är det ett scenario som upprepar sig varje år. (Och varje år åker hon efter nya blommor.) Det brukar alltid bli kul, för oftast tar gubbarna det ganska lugnt! =D

Men mest gillar och minns jag de som kommer och ser borttappade ut redan vid porten, petar på en pelargon och suckar. För det är dessa människor man kan OMVÄNDA! Det handlar vanligtvis om någon som aldrig haft trädgård, eller kanske då en halvdöd petunia på cigarrettbalkongen, men med största sannolikhet i barndomen en mormor med underbar trädgård full med färger och ätbart. Någon som just har fått DEN FÖRSTA TRÄDGÅRDEN (eller första ordentliga balkongen, skit samma).  Många av dem är sådana som vill ha allt, genast och nu! Men en del är just som den där (vanligtvis unga mannen) som panikartat stirrar på pelargonen vid porten. Då är det dags att beslutsamt (dumpa över piggsvinet som släpat runt dig och skymfat dina älskade plantor i en halv timme till en kollega) stega fram till kunden och fråga hur man kan hjälpa. Du får svaret ”Eeehhhhh…”. Alla gånger. Sedan börjar man nysta upp vad som ligger bakom besöket. Bjud på ett glas saft om du kan, det kan ta en stund. Visa pioner, aster och sköldpaddsört (jep, sködpaddsört). Visa bergtall och thuja. Visa bärbuskar, rosor och rhododendron. Se vad kunden fastnar för mest. Det är alltid bra startpunkter. Men huvudsaken är att du är intresserad på riktigt, lyssnar på vad som sägs. Inte prackar på kunden det som du vet ni har för mycket av, det ni skulle behöva bli av med, eller det som nu brukar sälja/brukar finnas i trädgårdar (och som kund ska du se till att försäljaren inte gör det åt dej!!). Det är tyvärr vanligt. Inte lika vanligt som att helt strunta i att ge kunden service, men vanligt. Och ibland händer det att kunden faktiskt inte alls är intresserad av samma saker som du, då blir det lite svårare, men är du kunnig har du alternativ ändå. Överraskande nog finns det tydligen folk som gillar barrväxter, ölandstok och gräsmatta, go figure.

Om kunden inte får hjälp och intresse är det kört. H*n åker hem med en omotiverad buske som planteras i en liten grop mitt i gräsmattan (det finns folk som planterat med kruka och allt då försäljaren inte fattat att på peka att krukan ska väck) där den sakta tynar, blir helt inväxt i gräset och också trädgårdsintresset dör en ond bråd död i takt med busken i gräsmattan.

MEN har du gjort ditt jobb rätt åker kunden hem med en drös växter som passar där de ska vara och med ett huvud fullt av inspiration, fakta och glädje. Och h*n kommer att lyckas med sin trädgård, för h*n har rätt växter, både för sig själv och trädgården, och dessutom vetskap om hur de ska planteras och skötas. En ny trädgårdsentusiast kör hem till sin trädgård eller balkong. Men h*n kommer att återvända efter mer plantor och tips. Det gör arbetet i ösregnet och plus fem grader helt värt det. Du kan cykla hem nöjd i kväll. Och ta en VARM dusch.  Du behöver den. För tyvärr är detta inte Medelhavet…………
Alla bloms får inte bli kvar på jobbet heller... Det är den farliga sidan
med att jobba med växter, det kommer så mycket med hem! Dyyrt! =P

onsdag 22 februari 2012

bebisglädje över statsgränserna =)

Bild av Jonathan Fitch.
Från www.freedigitalphotos.net
Eftersom det ju är allmänt känt att vi i Finland är lite avundsjuka på svenskarna med sin kungafamilj och därför lite lånar den som vår ibland måste jag ju passa på att GRATULERA Victoria och Daniel (med familjer) för den lilla prinsessa de fått!! Alla små flickbebisar är ju sina föräldrars prinsessor (jag vet), men hon är det i ordets verkliga mening!! Härligt med nya små koladoftande småbarn i världen!! ♥ ♥ ♥ 
Girlpower! =P

tisdag 21 februari 2012

Gamla tidningars nya liv


gamla tidningsurklippen vaktar nu dörren
ut till vinden där de hittades.
Mysigt, tycker jag!

Jag fick igår inse att odlingssäsongen inte kan inledas riktigt ännu och det är bäst att jag hittar något annat att göra en stund. Så jag tog mig i kragen och plockade fram ett projekt som jag haft på lut en tid. Måste ta det från början tror jag.

Då vi köpte det här huset (rucklet) insåg vi att de förra riktiga ägarna hade byggt igen den enda vägen ut på södra yttre vinden och det kändes lite osäkert att inte veta vad som gömde sig där så det sågades upp ett hål i väggen (Det första hålet sågades dessutom upp av den effektive sambon mitt i det nuvarande tv-rummets vägg som nu fortfarande alltså har ett 50x100cm:s hål. Som jag täckt med en trasmatta. Mycket chict.) och en dörr installerades inne i klädrummet av min käre far Mr. Fix-it-All. Sedan började arbetet med att gräva genom vinden för att se vad som gömde sig bland sågspånen. Förutom en mängd tomma spritflaskor, en ursnygg korgstol och en enorm trälåda fanns det hundratals gamla tidningar som någon tydligen hade tyckt att skulle fungera ypperligt som isoleringsmaterial i mellantaket. Vilket de för övrigt inte gjorde. Alls. Tidningarna var Veckorevyn, Teknik för alla, Hemmets veckotidning (tror jag) och Husmodern. Samtliga tidningar var från femtiotalet, eller kanske där var någon från tidigt sextiotal också. Efter att ha asgarvat och snyftat (och hostat) mig genom dessa skatter blev jag tvungen att inse att alla dessa inte var i så särdeles bra skick då sidor rivits loss och/eller punkterats av spikar och annat bråte. Så då tyckte jag att man borde göra något också med de söndriga tidningarna som fortfarande var fantastiska med alla sina recept, skönhetstips och REKLAMANNONSER! Åh, jag skulle kunna tala hur länge som helst om dessa fantastiska annonser om nyttig gräddglass och chokladpudding, om bantningspiller, nylonstrumpbyxor och klorofylltandkräm! Jag var bara inte helt säker på vad jag kunde göra som skulle vara tillräckligt fint för dessa kulturskatter.

Lösningen kom då tv-rummets underbara men slitna 70-talstapet skulle bytas ut (den är fortfarande kvar) och jag med sambon bläddrade i tapetböcker i lokala järnaffären och hittade en tapet med gamla filmaffischer. Bingo! Det kan jag ju göra! Klippa ut de sidor och annonser som är välbehållna och klistra upp dem som tapet! Massivt arbete, visst, men nu är vägghöjden som tur var bara runt 150cm och vägglängden bara 4meter i det omtalade rummet. Jag tog lyckligtvis mitt förnuft till fånga och konstaterade att jag kanske borde börja med en mindre yta för att se om det över huvudtaget lyckas att smälla upp en massa 60 år gamla tidningsannonser med tapetklister på väggen…

den underbart hemska tapeten! Golvet är tack och lov
bytt nu, det ersattes med blankvittmålat trägolv.
Så nu syns tapeten ännu bättre! =)
Så kom vardagen och sabbade projektet några månader men förra veckan började jag arbetet att klippa ut allt intressant, vilket i de flesta tidningar var allt. Och så igår började jag med den lillalilla dörren som går ut till vinden där alla tidningar hittades, jag tyckte det var symboliskt på något sätt. Typ. Efter ett par timmars petande och klistrande var dörren färdigtapetserad och då klistret torkat visade det sig att det fungerat utmärkt! Nu har vi den snyggaste vindsdörren EVER! Fast då vi stod och tittade på mästerverket konstaterade vi båda att nu måste vi ju fixa väggen snygg också. =) Hoppas det sprider sig till resten av huset! 

Nästa klisterprojekt är dörren till klädrummet. Där ska jag redan försöka organisera det hela och koncentrera mig på bilder som har med kläder att göra. Sedan då jag är proffs ska jag gå lös på väggen i TV-rummet. Om jag kan tänka mig att göra mig av med den underbara tangerineorangea tapeten, vilket nog blir svårt… =)


För galna färger är faktiskt en viktig del av livet vid Medelhavet.

måndag 20 februari 2012

Snö snö snö


till och med snögubben(42cm hög)
har blivit begravd under snön...
Och här har ändå 20cm snö just
smält bort i SOLEN!  =P
Märker att jag varje år den här tiden är fast övertygad om att det inte finns någon som helst chans att all den här sabla snön (har fått 30cm till under de senaste dagarna och det har lovats mer tills i morgon) ska smälta bort före augusti då det ju börjar bli kallt igen. Jag sitter och sneglar på fröpåsarna och undrar om jag alls ska våga odla någonting eftersom det ändå inte kommer att bli sommar. Och så plötsligt i april händer det; BARMARK!!
Men i år tvivlar jag igen då äppelträden sakta försvinner under snödrivorna, ska jag våga så paprikan?

Metervis med snö, det har de inte vid Medelhavet……


Elsa Beskow säger det bäst i boken Tomtebobarnen (en av Hambis favoritböcker och därför en som är mer eller mindre memorerad av undertecknad): 

”Nu börjar snön att falla, och skogen blir så vit
att knappt man ser av mossan en enda liten bit. 
Ack himlen är så mulen och kylan är så stor
och barnen samlas frusna i stugan omkring mor.
ur Tomtebobarnen av Elsa Beskow <3

De tänker då att aldrig kan det bli sommar mer
Och skyndar sig att sorgsna i bädden krypa ner.
Den långa mörka vintern de vill helst glömma bort,
Men snart sin sorg de glömmer och somnar inom kort.”


 Fast hon fortsätter lite senare i boken så här; 

"Men hela långa vintern den har ändå ett slut, 
och sippan så försiktigt ur tuvan tittar ut, 
för snön har börjat smälta och faller ner i dropp, 
snart sjunger hela skogen och står i blom och knopp."
Och Elsa måste man ju tro på! =)

fredag 10 februari 2012

Av ordning blir man NÖJD, av anarki blir man LYCKLIG! Vilken väljer du?


Du använder timmar, dagar framför frökataloger, färgkoordinerar och matchar bladformer och –färger. Du ser till att krukorna går i samma stil, att planteringarna gör det samma och efter all planering och minutiös plantering är du färdig och din terrass/rabatt är perfekt! Allt passar ihop, allt ser lugnt och fint ut. Du är nöjd, allt ditt arbete har burit frukt. Det finns inte en människa som kan klandra planteringarna. Du sitter och tittar på vad du åstadkommit. Du kan sitta på kvällarna och njuta av lugnet och ordningen, känna dig vuxen och sofistikerad. Om några veckor då du sitter och tittar på de ordentliga planteringarna märker du att du behöver liite omväxling. Du flyttar runt lite krukor, men de ser ju alla lika ut så det ändrar inte så mycket. Men det är fortfarande perfekt! Alla färger och former harmonierar. I slutet av sommaren kan du inte tillräckligt snabbt slita upp blommorna och ersätta dem med höstplanteringen, även den perfekt. Efter den kommer vinterplanteringen och så är det dags att planera nästa års sommarplanteringar. Och så rullar det på. Du har fina planteringar och gäster beundrar din förmåga att få allt så fint. Du är NÖJD.


Du använder timmar med frökataloger, plockar hej vilt allt du tycker ser fint ut, funderar kanske på lite höjder och sånt men väljer bara det du vill ha, det du dras till. Åt skogen med färgpaletter och regler. Tänk Pippi Långstrump. Kaos råder och du sitter till slut med runt sju hundra fröpåsar och inte två av dem innehåller frön till blommor som ens liknar varandra. Du funderar ut vad du har i förråden som kan passera som krukor, en kastrull här, en lerkruka där. Du ser ungefär vad som kan passa i vad men mest vad som trivs i vad. Du planterar efter hand men i bra jord, du har ju bara valt de blommor du älskar mest! Du placerar ut krukor överallt, planterar rabatter knökfulla med alla färger och former. Då gästerna kommer står de och bara glor på hysterin av alla färger i världen. Om en timme gillar de kaoset men tror nog fortfarande att du blivit galen. Varje morgon då du går ut på terrassen eller whatever ser du färgexplosionen och kan inte annat än bli glad, dagen är igång och du hoppar jämfota lite grann! Du hinner inte bli uttråkad, det är bara att lyfta fram en ny kruka om det blir enformigt. Då hösten kommer väntar du till sista sekunden innan du planterar vinterkrukorna som gärna får vara lugna efter sommarens energiöverflöd. Så vilar du hjärnan och börjar så småningom planera nästa års explosion. Folk kommer att tro att du är tokig. Igen. Men du bryr dig inte om vad de säger. Du är LYCKLIG.

Vilken sort är du? Jag tror inte det är något mysterium vilken jag är.  =)
För egentligen är jag vid Medelhavet

onsdag 8 februari 2012

Sommarens blomval hos oss! =P


Frösådda dahlior 2011
Tänkte nu lite dela med mej om vad som kommer att ske och odlas i vår trädgård + odlingslott i sommar! Ta i beaktande att detta verkligen är just planer, verkligheten brukar väldigt ofta se mycket annorlunda ut…=P

Cosmos `Double Click Snow Puff´
och frösådd Dahlia
Eftersom det nu i princip har bestämts att det ska bli bröllop i sommar och vi är snålare än von Anka (fast inte lika rika tyvärr) tänkte vi att vi skulle odla blommorna själv. Detta delvis också för att jag råkar gilla sommarblommor mer än vanliga snittblomor och för att jag tycker köpta blommor oftast är hutlöst mycket överprissatta.  (Sådärja. Så har jag förstört alla chanser att jobba i blombutik. Som om någon verkligen skulle läsa detta. =P) Så vad odlar man om man vill ha maximalt mycket blommor för minimal arbetsinsats? Mitt val föll i alla fall på följande: Rosenskära Cosmos `Double Click Rose Bonbon´ och `Double Click Snow Puff´, praktvädd Scabiosa`Snow Queen´, dahlia `Decorative Giants´, sommarslöja Gypsophila i vitt och rosa, blåklint Centaurea `Tom Pouce White´ och `Tom Pouce Pink´, Sommarmalva Lavatera `Mont Blanc´, enkel mix av rosenskära Cosmos bipinnatus och luktärterna `Frolic´(ljust rosa), `Gwendoline´(vit med rosa kanter), `Melody Red´ (körsbärsröd och rosa), `Vanilla Ice Cream´(gissa färg..), `Celebration´ (färgmix av luktärter ”som gjorda för en bröllopsbukett”!), `Mrs Collier´(gräddvit), `Hunters Moon´ (gräddvit) och `Pansy Lavender Flush´ (vitrosa med tunna anilinröda kanter). Så beställde jag luktärten `Blue Shift´ också, Blommorna slår ut i ljuslila men övergår med tiden till turkos och ultramarin, detta oavsett om blommorna sitter kvar på plantan eller står i en vas.var Rara Växters beskrivning och det lät för kul för att lämna otestat! =) Passar inte in i färgtemat annars men nån variation måste man ju ha!  Fick sorten `Fandango Flakes´ som bonusfrö men den är nog så pass ful att den blir donerad till nån intet ont anande eller blind bekant…

Fick för mig att så lite flerårigt krafs också, och valet föll på minirosen `Garden Party´ och lavendeln `Munstead´ som visat sig vara härdig här. Sådde och planterade ut ungefär 60 lavendelplantor i släntrabatten nedanför medelhavsterassen förra året så nu är det tänkt att vi fortsätter med samma växt i/runt lite andra rabatter också. Lavendel har förresten visat sig vara mycket enkel att dra upp från frö! Eftersom ettåringarna blir så många i år ids jag inte så mer stuff som måste tas om hand.. Nästa år kan få bli perennernas år i stället. Då ska ju alla tomma rabatter fyllas! =)

På odlingslotten blir det grönsaker och sällskapsväxter som får regera. Det mesta i jord täckt med markväv för odlingslottens skick förra året var kaos. Grönsakerna som i år får husera på odlingslotten är majs `Double Standard´, märgärt `Alderman´(bästa sorten nånsin!!), potatis (förmodligen Timo och Siikli), jordärtskocka `Bianca´, palsternacka, rotpersilja, störböna `Cobra´, vattenmelon ` Sweet Siberian´ och vintersquash `Blue Ballet´, `Kroshka´, och `Uchiki Kuri´. Sällskapsväxterna består av kryddtagetes och ringblomma. Nån vallmo brukar jag alltid få inklämd nånstans fastän den knappast har någon funktion som sällskaps- eller skyddsväxt. Men den är ju fin! =)


3 av 5 pallkragar sommaren 2011, 2012 ska de bli 7!
På gården i 7 pallkragar planteras busktomat `Stupice´ och `Golden Nugget´, morot `Samurai´ och `Yellowstone´, brysselkål `Long Island´, kintsai/bladselleri, slätbladig persilja, sallat, bladmix ”asiatiska grönsaker” och ”Provence”, salladslök, vintersquash `Gold Nugget´, sommarsquash `Diamant´och `Gold Rush´, huvudsallad `Buttercruch´, dill, spenat, rädisa, sockerärt `Shiraz´ och buskböna.



tomatskörd 2011 =)
Tomaterna planteras i var sin 40 liters säck med sommarblomsmylla som ställs mot verandans södervägg. Fungerade sällsynt bra förra året så det blir nog repris på det. Hade tänkt beställa en massa intressanta tomatsorter från Tomatsidan.se, men den får man inget svar från så tomatsorterna är lite flytande ännu…. Skulle speciellt vilja komma över frön till `Robson Angolan´ och `Tidig Röd´, men det ser ut som om jag får hitta på nåt annat i stället. Från Tummelsta chili beställde jag tomatsorten `Thessaloniki´som nog ska passa bra till medelhavsterassen och minitomaten `Currant Sweet Pea´ . Så har jag favoriterna från förra året; `Green Pineapple´  och `Caspian Pink´. Gula normalstora tomaten `Golden Sunrise´ blev också bra förra sommaren. `Sungold´ och `Gardeners Delight´ tyckte jag inte om alls, så de struntar jag i. Men `Floridity F1´ betedde sig exemplariskt så den får vara med.  Där har jag alltså en grön bifftomat, en rosa bifftomat, en normalstor röd, en normalstor gul, en röd körsbärstomat och en röd minivariant. 10 säckar får plats. Plus en bakom hörnet..  Hängtomaten `Hundreds and Thousands´ får antingen växa uppochner i en hink eller växa i en hög kruka som den kan hänga ner för. Kanske tillsammans med någon av de höga tomaterna i säck…? Nåväl, där har jag ju en ganska bra uppsättning tycker jag!Kanske inte behöver beställa mer.  =)

Favoritpelargonen, eventuellt en
Hjördis/Sättraby Signe/Kardinal.
Av denna finns det ca 5krukor..=)
Chilisorterna i år är `Zimbabwe Bird´, `Tigers Teeth´, `7Pod´, `Trinidad Scorpion Morouga Blend´, `Coban´, citronchili, `Bonda ma Jaques´, `Turbo Pube´,` Inca Red Drop´, `Zavory´ och `Fatalii´. Paprikasorten är `Ferenc Tender´. Fast jag är inte helt säker på hur `Zavory´ klassas, den kan eventuellt vara en paprika. Dessa har alla egna krukor. Mycket vattnande. ZB kan i och för sig planteras på friland också.

Som om inte detta ännu räcker kommer det ännu en uppsjö krukor till. I dessa ska det växa eucalyptus, jätteverbena, plocksallad, mer spenat, basilika, basilika, basilika, pelargoner, ampelliljan, rosmarin, olivträd, mandevilla, blyblomma, praktvädd, bougainvillea, kalamondin och aloe. I medelhavsslänten planteras dessutom blomman för dagen `Heavenly Blue´ och eventuellt klockranka som ska täcka in pergolan. Och så måste jag ju räkna med violerna som förra sommaren inte slutade blomma före halva juli…

My God. 

tisdag 7 februari 2012

Älskar – älskar inte, växternas nyckfulla natur



typ aloe (inte helt säker, den är
inköpt på IKEA...) på medelhavsmuren!
 Det finns plantor som älskar dig, det finns plantor som hatar dig. Då du inser och omfamnar detta faktum blir ditt liv plötsligt mycket enklare. Det kanske helt enkelt inte är meningen att du ska odla ormbunkar (för övrigt något av det svåraste att ha i eluppvärmda hus..) utan kanske du borde satsa på pelargoner i stället (Det borde för övrigt alla människor.)! Detta beror inte på att du inte klarar av plantan, utan helt enkelt på det faktum att plantor – liksom människor - gillar en del människor och låter bli att umgås med andra. I mitt fall kan ju nämnas att jag avskys innerligen av gardenior, kaffeplantor, en del snobbigare orkidéer och ormbunkar. Jag är däremot väldigt god vän med mina pelargoner, ampelliljor, penningträd, chilin, aloe, olivträd och min kalamondin. De mer skarpsynta/erfarna av er kan se sambandet och förstå vad växtvalet beror på. Bland köksväxterna går inte rödbeta, zucchini och kål något vidare. Lök gillar mig inte heller. Däremot växer bönor, ärter, persilja, tomat och palsternacka som vettvillingar både i kruka och på friland. Då rycker man på axlarna och går vidare i livet. Fast jag är tillräckligt envis för att ännu försöka med zucchini och kål. =)

Nu finns det ju faktiskt de som blir nobbade av de flesta växter, min kära syster A är ett utmärkt exempel, men jag är bombsäker att nånstans i växtvärldens miljarder plantor finns en som kommer att överleva även på dessa människors fönsterbräden! Det är det som är så fint med växter, det finns alltid någon du inte testat! I fallet med min syster måste jag erkänna att jag inte ännu hittat denna växt (en dracaena visade tecken på överlevnad åtminstone en tid) men med en åsnas envishet letar jag vidare! Under tiden funkar murgrönan av plast rätt bra. =)

Råkar man sitta i den ruttna position att man är allergisk blir urvalet mycket mindre. Härom vågar jag faktiskt inte uttala mig mera utan research. Måste kanske återkomma till det…… Men bland de krukväxter som är värst för allergiker är i alla fall fikusar och st.paulia. Man ska också vara lite försiktig med allt som blöder, då vätskan torkar smulas den nämligen sönder och börjar flyga omkring och fastnar i luftvägar och dylikt. Och blommande växter har ju en tendens att slänga pollen omkring sig… Nåväl, dagens biologilektion är över.
ampelliljorna som fick agera
sommarblommor sommaren 2011!
Hur som helst, det är bara att börja leta. Om nu den där orkidén eller gullrankan inte funkar hos dej kan du slänga den (eller ännu hellre ge den till nån vän. Eller fiende, beroende på plantan kanske..) och ta nästa sort, kanske en elefantfot blir din bästa vän! Men kom ihåg, det behöver inte vara ditt fel att plantan inte trivs, förutsatt att du vattnat den, den kanske helt enkelt råkar ha fel sorts personlighet för dej! Tröstande tanke, eller hur?

Allt detta sagt måste jag medge att det driver mig till VANSINNE hur jag INTE lyckas få blyblomma, akleja, riddarsporre och klockranka att gro oberoende av hur noga jag följer tips och anvisningar alternativt struntar i sådderna, de j*larna vägrar dyka upp! Jag jobbar ännu på den där axelryckningen och zen-feelingen… Under tiden kan jag ju odla lite Zimbabwe Bird– chili som jag alltid underskattar. I år har jag 20 plantor av den fastän jag behöver bara ungefär 3. Skönt att veta att nån växt gillar mig!

Fast jag är ju egentligen vid medelhavet, och där blommar allt. Typ. ;)

lördag 4 februari 2012

Goodis i vinterkylan!


Måste länka till ett helt grymt recept för alla som tror att pumpor bara duger till äcklig skolsallad; http://www.ekoplantan.se/blogg/vintersquash-i-maten nämligen uchikikladdis! Det betyder alltså en kladdkaka i långpanna. Pumpamosen som blandas i smeten smakar inte pumpa men gör att kakan blir supermjuk och saftig och inte torkar fastän den står framme flera dagar. På med chokladglasyr (t.ex.: 200g smält mörk choklad blandas i 1,5dl upphettad men inte kokande grädde. Rör jämn och bre över kakan!) med lite chili i och där har du vägen till lycka! Gaalet gott!!!

Och så kan jag ju samtidigt länka till ett idiotsäkert recept på chiliknäck också! http://krukmakerskan.blogspot.com/2011/12/recept-pa-chiliknack.html Blev braksuccé på julen hos oss i alla fall!
Vem har sagt att grönsaker måste vara nyttiga?? Dessutom bränner chili fett så sötsaker med chili i är ju det perfekta smalgodiset då det bränner upp sina egna kalorier! Typ. =P

Trots det tror jag att jag själv ska hålla mig till bröd idag, så det nu är nån poäng med bröllopsbantningen. =)
Sedan blir det väl en släng av snöskottning (blir skönt i  typ-16grader), vi har blivit begåvade med några cm nysnö. Igen.

Puss!


uppdatering 21.2.2012
Gjorde till min pappas födelsedag en tårtvariant av uchikikladdisen med chiliglasyren både som fyllning mellan lagren och glasyr på kakan. Skar bara ut två hjärtformade bitar av kladdisen och använde dem som lager i tårtan. Helt sjukligt gott blev det men något mer kompakt och chokladigt får man leta efter! Den fick namnet Lindas Death by Chocolate. And chili. =) Rekommenderas! Den ska bli en av tårtorna på bröllopets tårtbuffet tror jag. Förutsatt att pumporna blir färdiga i tid. Får ta och fjäska för dem lite extra bara!

fredag 3 februari 2012

Till naturen är jag ett stjärnöga!


Stjärnöga, Osteospermum
Mitt ansikte följer solen och jag gillar värme. Blir det för varmt slutar jag jobba och tar en vilopaus men någon skada tar jag inte. Jag klarar mig på nästan ingenting och växer och blommar i karga förhållanden men ger du mig mycket kärlek och omvårdnad blommar jag ännu mer! Dessutom kan både jag och stjärnögat reglera våra vätskebalanser! För stjärnögat handlar det nu i och för sig om överlevnad medan det för mig handlar om balansen mellan att inte få vätskebrist och samtidigt inte heller behöva använda utedasset på jobbet på plantskolan under en 9 timmars arbetsdag (säger en hel del om den mulltoan..). Men principen är den samma… Dessutom tål vi båda lite kyla men blir det minusgrader ger vi upp.

Så fort solen tittar fram litelite står jag där i fönstret eller på verandan eller i vilken sabla snöhög som helst för att få lite äkta ljus i ansiktet. Ja, jag som hatar denna evinnerliga vinter kan tänka mig att våga mig utomhus då solen skiner. Fast det innebär att jag ska ha about sju lager kläder och det finns inte tillräckligt många sockor i världen för att jag inte ska frysa om fötterna. Annars gäller det bara att sätta sig på soffan, svepa in sig i en filt och trycka in huvudet mellan de tusen blomkrukorna på fönsterbrädet och känna varma solen på kinderna. Eventuellt kan jag slå på vågbrus-effekten på väckarklockan också. Så är det bara att stänga ögonen och inbilla sig att det är sommar, varmt och skönt och jag inte alls sitter i kalla tråkiga Ekenäs (även om det här ju faktiskt är den finländska motsvarigheten till Rivieran. Hangöborna får ursäkta. Ni är också inräknade.) utan någonstans på Amalfikusten bland citronträd och bougainvilleor och vinrankor och olivträd och pelargoner… Blir det svårt att komma iväg på fantasiresan kan man bläddra genom Peter Englanders bok ”Livet i Solen” (Köp den t.ex. här: www.adlibris.com  . Alla hushåll BÖR ha den boken i hyllan. Föregångaren ”Medelhavsträdgård på svenska” är nästa inköp du bör göra.) och smutta på lite gott vin också. Vattna en blomkruka och damma till en av pelargonerna för rätt doft. Välkommen sommar och medelhav! <3

Terassen som snart, snart ska få
pergola över sig! =)

På sommaren hittar du mig i solen. Är det skitvarmt sitter jag i skuggan. Så länge det är varm skugga. Sola gör jag aldrig. Jag har inte ro att bara ligga och trycka i någon solstol och sedan bränna hela kroppen och gå omkring och se ut som en polkagris resten av sommaren. Den skönaste skuggan är den man ordnar i brännande solsken säger guru Englander och han har helt rätt! En vinranketäckt pergola byggd i det varmaste sydvästläget på gården ger en mycket skönare skugga än en kall tråkig skugga på norrsidan av huset. Prova så får du se! En segelduk uppspänd mellan huset och typ ett träd fungerar lika bra (nästan) som pergolan. Därför har jag med min handyman bestämt mig för att bygga en pergola över den varmaste terrassen på gården. Nu låter det här knäppt för vem skulle vilja ge bort varmaste platsen på gården? Nå, lyssna nu, go´ vänner! När behöver man solsken och värme mest? På våren, i april-maj ungefär. Den tiden på året har vinrankor och blåregn inte ännu några blad, inte här i kalla nord i alla fall. Därför kan man lika väl som förut sitta och lapa upp de där viktiga första solstrålarna och dofta på violerna i krukan på bordet! Sedan då juli närmar sig och det kan bli obehagligt varmt har man ett skönt skuggande tak över sig och man får den där efterlängtade perfekta skuggan i solen! =) Vill man ändå sitta i solen kan man flytta fram sin stol så man sitter mellan stolparna med fötterna (och vinglaset) på den låga muren - som naturligtvis omger terrassen - och solar under en vacker båge av vinrankor, blåregn och rosor! För nu ska vi inte bygga en pergola i äkta finsk stil med väggar och skit, utan det ska vara bara stolpar rätt upp och så några överliggare. Precis så mycket att klängväxterna fattar vart de ska! Så finns det ju nog ganska många kvm gräsmatta att sitta på om man vill sitta mitt i öknen. Man ska aldrig ha bara en sittplats i trädgården! 




Ahh…. Nu ska jag drömma vidare och föreställa mig att det inte alls är minus 15 grader, blåst och snöfall ute. Ska planera lite mer av pergolan och alla måltider och mysiga stunder som ska avnjutas på min Amalfiterass……

Ciao!

torsdag 2 februari 2012

Odlingens under



Zimbabwe Bird-chilin
skyltar med sin styrka!=P
Klart jag inte kunde undvika ämnet! För att nu få alla klyschor ur vägen genast i början måste jag konstatera att jag varje år förundrar mig över vad som kan gömma sig i ett pyttelitet frö! All information och beslutsamhet det måste ha för att skapa en planta! Man börjar från något litet och oansenligt på våren, tillsätter lite tråkigt brun jord och vanligt vatten och så några månader senare har man en sjumeters klockranka eller en fyrameters solros eller ett hav av blåklint (förenklar inte så lite nu alltså men jag kanske är förlåten..)! Hur coolt är inte det?! Såja, så var det uppenbara sagt.

Men det finns fler orsaker att älska odling! En av de saker som driver mig på våren är färgen på nya blad! Har du nånsin studerat den otroligt gröna, glada, livskraftiga, löftesrika, lyckliga gröna färg ett nytt blad har?? Du vet, den gröna färgen IKEA har snott och satt på i princip alla barnprylar och en stor del av textilierna? Älskar att plocka fram chili, paprika, bougainvillea och pelargoner från vintervilan i källaren och se nya, yrvakna och klargröna blad spricka fram ur varje litet bladärr! Det finns inget mer löftesrikt! Det är riktigt så pulsen höjs när man ser på dem! Åhå! Till och med solen tittade fram bara jag skrev ner det! =D

Ska man gå in på lite mer förnäma saker kan det ju nämnas att genom att man själv odlar grönsaker får man tillgång till sorter en butiksdisk aldrig sett skuggan av. Sorter av tomat som faktiskt smakar tomat men som inte lämpar sig för kommersiell odling på grund av att tomaterna inte är tillräckligt jämnstora och jämnröda, på grund av att man inte kan förvara dem i veckor, på grund av att de är fula, för små, inte tillräckligt söta, inte tillräckligt stöttåliga osv osv osv. Men ingenstans i några kvalitetsregler står det någonting om smak! Tomaten behöver inte smaka tomat i butiken, den behöver bara se ut som vår sinnesbild av en perfekt tomat. Och så ska den inte ruttna i första taget, helst ska den kunna hållas ”färsk” i ett par veckor. Jag tror de flesta av oss inser att en mogen tomat inte hålls oförändrad så länge och ändå har de allra flesta av oss böjt oss inför marknadskraften och äter tomater som smakar tvättsvamp ungefär. 

Nåväl, det var ett sidospår. Men man kommer oundvikligen in på sådana då man en gång ätit solvarma tomater som man själv dragit upp från frö i mars. Lite annan känsla där. Men man behöver inte ens gå in på så invecklade saker som tomater. En så vanlig sak som gröna bönor blir någonting helt nytt då man odlar dem själv! De flesta får väl kväljningar av tanken på gröna bönor men det är just det jag menar, odlar man själv kan man välja sorter som inte finns i kyl- eller frysdisken i K-market (eller typ ICA om ni råkar vara från den sidan av vattenpölen)! Sorter som smakar nötigt eller grönt och färskt och vitaminer. Plocka en handfull och koka dem ett par minuter och smörslunga dem med lite kyndel och: Presto! Du är gourmetkock! Smaka på bara namnen `Slenderette´, `Beurre de Roquencourt´, `Cobra´, `Mont d´Or´, `Dragon Langerie´, `Royalty´, `Maxibel´……. Om du i alla fall inte går igång på bönor kan du tänka på det här i stället: genast du plockar en majskolv börjar sockret omvandlas till stärkelse. På bara några timmar har stora delar redan försvunnit. Det behövs inte ett geni för att räkna ut vad en ”färsk” majskolv från typ Equador kommer att smaka i jämförelse med en man precis plockat och slängt på grillen eller i kastrullen. Och majs kan också odlas på balkongen. Ta en gammal lövkorg och fyll med bra jord, peta ner några frön vid första maj, vattna då det är varmt och njut av djungelkänsla tills du på sensommaren kan plocka egna grönsaker! Lätt som en plätt! Amazing!

Jag ska nog plocka fram lite hemlagad tomatsås, en handfull bönor och lite zucchini från frysen till middag. Krydda med egen torkad chili och fryst basilika och persilja och äta medan jag planerar sommarens måltider. Som naturligtvis ska intas under vinrankan på terrassen. 
Puss på er!

Tomater som inte godkänns i grönsaksdisken men som smakar sol och kärlek!

Hejpådej!

Ja, jag antar att jag borde börja med att presentera mig. Eller bloggen. Presentationen har ju faktiskt egen spalt. Nybörjare? Aldrig.

Jag är en hemmamamma med tre småttor, pojken Hambi född nov.-08, flickan Juni född apr.-11 och lillflickan Mollymaja född i okt. -13. Till hushållet hör också hushållssvinet D. Som är född -85. Själv är jag 83:a. Vi bor på finska rivieran (växtzon fi 1b, svenska 3-4, för den som vet vad det betyder) i ett trähus (se: ruckel) från 50-talet med liten gård. Vi odlar för mycket chili och är sålda på medelhavsstilen som vi också försöker utforma gården efter. Inte lätt i det här klimatet men skam den som ger sig! Vi odlar (högst ineffektivt) också på en liten odlingslott ca 500m härifrån hyrd av staden. Både jag och hushållssvinet är utbildade inom trädgård men just nu jobbar ingendera inom den branschen. Jag är (ju) hemma och han jobbar för försvarsmakten. Andra intressen inkluderar matlagning, bakning, böcker och pistolskytte. Bara det blir av att börja någon gång…

Jag tänker försöka hålla mig borta från historier om högintressanta blöjbyten (måste dock medge att de historierna är rätt få redan från början..) och längd och vikt på barnen. Tänker i stället koncentrera mig på sommaren, odlingen, medelhavet, trädgården och annat oväsentligt som inte heller ändrar världen utanför min gård i alla fall. För världen är redan full av bloggar som koncentrerar sig på väsentliga, tunga saker som ska ändra världen. Nu är det så att jag inte är politiker, inte jurist och inte journalist. Jag är bara en hemmamamma som inte har någon större lust att påverka världen på annat sätt än att jag försöker uppfostra åtminstone två godkända medborgare. Och kan jag babbla så mycket oväsentligheter att jag omvänder några betongblommor till odlare eller medelhavsfantaster är jag riktigt nöjd!

Jag kan inte säga på vilket språk bloggen kommer att skrivas. Det kan bli finska en dag, svenska en annan, engelska en tredje. Inte för att jag vill göra mig extra internationell eller så, jag bara tänker på olika språk olika dagar! Som Hasse Alfredson sa: ”sån är jag och det står jag för”. Ska nog sträva till att hålla mig till svenskan... Inläggens regelbundenhet kan också variera rätt stort för mina ”arbetsdagar” är runt 13 timmar långa och då de är över gäller det bara att hitta sängen just innan man kollapsar. Men försöka duger! Och som sagt kommer den här bloggen knappast att förändra världen i alla fall. Eventuellt kommer bröllop att figurera i texterna också. Sorry. Säkert kommer även rosor och humlor, mina stora kärlekar, att behandlas!



Som titeln säger kommer Medelhavet att nämnas. Ofta. För det är där jag egentligen är. =)
VÄLKOMMEN!