torsdag 2 februari 2012

Odlingens under



Zimbabwe Bird-chilin
skyltar med sin styrka!=P
Klart jag inte kunde undvika ämnet! För att nu få alla klyschor ur vägen genast i början måste jag konstatera att jag varje år förundrar mig över vad som kan gömma sig i ett pyttelitet frö! All information och beslutsamhet det måste ha för att skapa en planta! Man börjar från något litet och oansenligt på våren, tillsätter lite tråkigt brun jord och vanligt vatten och så några månader senare har man en sjumeters klockranka eller en fyrameters solros eller ett hav av blåklint (förenklar inte så lite nu alltså men jag kanske är förlåten..)! Hur coolt är inte det?! Såja, så var det uppenbara sagt.

Men det finns fler orsaker att älska odling! En av de saker som driver mig på våren är färgen på nya blad! Har du nånsin studerat den otroligt gröna, glada, livskraftiga, löftesrika, lyckliga gröna färg ett nytt blad har?? Du vet, den gröna färgen IKEA har snott och satt på i princip alla barnprylar och en stor del av textilierna? Älskar att plocka fram chili, paprika, bougainvillea och pelargoner från vintervilan i källaren och se nya, yrvakna och klargröna blad spricka fram ur varje litet bladärr! Det finns inget mer löftesrikt! Det är riktigt så pulsen höjs när man ser på dem! Åhå! Till och med solen tittade fram bara jag skrev ner det! =D

Ska man gå in på lite mer förnäma saker kan det ju nämnas att genom att man själv odlar grönsaker får man tillgång till sorter en butiksdisk aldrig sett skuggan av. Sorter av tomat som faktiskt smakar tomat men som inte lämpar sig för kommersiell odling på grund av att tomaterna inte är tillräckligt jämnstora och jämnröda, på grund av att man inte kan förvara dem i veckor, på grund av att de är fula, för små, inte tillräckligt söta, inte tillräckligt stöttåliga osv osv osv. Men ingenstans i några kvalitetsregler står det någonting om smak! Tomaten behöver inte smaka tomat i butiken, den behöver bara se ut som vår sinnesbild av en perfekt tomat. Och så ska den inte ruttna i första taget, helst ska den kunna hållas ”färsk” i ett par veckor. Jag tror de flesta av oss inser att en mogen tomat inte hålls oförändrad så länge och ändå har de allra flesta av oss böjt oss inför marknadskraften och äter tomater som smakar tvättsvamp ungefär. 

Nåväl, det var ett sidospår. Men man kommer oundvikligen in på sådana då man en gång ätit solvarma tomater som man själv dragit upp från frö i mars. Lite annan känsla där. Men man behöver inte ens gå in på så invecklade saker som tomater. En så vanlig sak som gröna bönor blir någonting helt nytt då man odlar dem själv! De flesta får väl kväljningar av tanken på gröna bönor men det är just det jag menar, odlar man själv kan man välja sorter som inte finns i kyl- eller frysdisken i K-market (eller typ ICA om ni råkar vara från den sidan av vattenpölen)! Sorter som smakar nötigt eller grönt och färskt och vitaminer. Plocka en handfull och koka dem ett par minuter och smörslunga dem med lite kyndel och: Presto! Du är gourmetkock! Smaka på bara namnen `Slenderette´, `Beurre de Roquencourt´, `Cobra´, `Mont d´Or´, `Dragon Langerie´, `Royalty´, `Maxibel´……. Om du i alla fall inte går igång på bönor kan du tänka på det här i stället: genast du plockar en majskolv börjar sockret omvandlas till stärkelse. På bara några timmar har stora delar redan försvunnit. Det behövs inte ett geni för att räkna ut vad en ”färsk” majskolv från typ Equador kommer att smaka i jämförelse med en man precis plockat och slängt på grillen eller i kastrullen. Och majs kan också odlas på balkongen. Ta en gammal lövkorg och fyll med bra jord, peta ner några frön vid första maj, vattna då det är varmt och njut av djungelkänsla tills du på sensommaren kan plocka egna grönsaker! Lätt som en plätt! Amazing!

Jag ska nog plocka fram lite hemlagad tomatsås, en handfull bönor och lite zucchini från frysen till middag. Krydda med egen torkad chili och fryst basilika och persilja och äta medan jag planerar sommarens måltider. Som naturligtvis ska intas under vinrankan på terrassen. 
Puss på er!

Tomater som inte godkänns i grönsaksdisken men som smakar sol och kärlek!

2 kommentarer:

  1. Härligt att du börjat dela med dig av dina tankar o isynnerhet din kunskap om odlandet! O inget att fundera på ang inlägg varje dag: man lever länge på ett av den här kvaliteten!

    Indeed. Alla dessa sorter o olika grönsaker o örter osv. O så undrar folk om man lider av storhetsvansinne när man börjar planera odlingslotter i storlek med Villandry - allt ryms ju inte med annars!!! Egna grönsaker är nog det bästa med att odla... <3

    SvaraRadera
  2. Tackar så vackert! =) Och yees, inget går upp mot en sallad där man vet att man själv har odlat alla ingredienser! Om de nu bara skulle kunna bli vår och odlingstime igen!!!

    SvaraRadera