Hembakt bröd är jättegott och man får det precis som man
vill (personligen har jag en tendens att
slänga i alla frön och nötter jag kan sopa ur skåpen. Och det är en hel del)
och dessutom är det svinmycket billigare än att köpa färdigt bröd, så det är
liksom en win-win situation där! Detta kräver förstås att man har ett eller ett
par bra grundrecept att utgå ifrån. Så jag tänkte dela med mig av några recept
som fått godkänt av familjen!
Cranks bröd 10 små eller 5 stora semlor
3½ dl vatten
25 g jäst / 1 påse torrjäst
1 tsk farinsocker
1 tsk salt
5dl grahamsmjöl
2-2½ dl vetemjöl
Blanda torrjäst med grahamsmjöl, salt och farinsocker. Tillsätt vattnet och rör jämnt. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen seg och smidig. Dela degen i två delar och forma till rullar. Dela varje rulle i 5 delar och platta till lite. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och strö på lite grahamsmjöl. Låt jäsa 30 minuter. Rädda på mellanfals i 200°C i ca 20 minuter. Pensla de nygräddade bröden med lite kallt vatten, men försök att inte pensla bort mjölet du strött på ytan.
Detta är alltså grundreceptet men det brukar gå genom en del förvandlingar innan jag är färdig med det. Byter ut vatten mot mjölk, tillsätter lite smör och solrosfrön, sesamfrön, hasselnötshack, vallmofrön, solrosfrön, pumpakärnor… whatever!
Grekiskt
olivbröd , Psomi me elies 2 limpor
13 dl
lantbrödsmjöl
50 g
jäst/2 påsar torrjäst
5 dl
vatten
½ dl
olja
2 tsk
timjan
2 tsk
salt
Kärna
ur oliverna och hacka dem fint. Värm vattnet till 37°C (42°C om det är
torrjäst). Mät upp mjölet. Smula jästen i en bunke.
Tillsätt lite av vätskan och rör om tills jästen har smält(använder du torrjäst blandar du den i lite av mjölet). Häll i resten av
vätskan, oliverna, oljan, timjan och salt. Blanda i mjölet lite i taget och
arbeta tills degen släpper bunken. Tillsätt lite extra mjöl om degen blir
kladdig.
Låt degen jäsa övertäckt i
ca en timme.
Mjöla bakbordet och knåda
degen smidig. Forma två limpor. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär
med vass kniv ½ cm djupa skåror snett över limporna. Låt jäsa 30 minuter.
Värm ugnen till 225°C. Ställ in bröden i ugnen.
Spreja dem lätt med vattensprejflaska, upprepa efter 10 minuter. Grädda i 35
minuter. Stäng av ugnen de sista 10 minuterna. Låt bröden svalna på galler utan
bakduk.
Servera med tzatziki! (2 brk gräddfil, 2 brk bulgarisk yoghurt, blanda, låt rinna av i kaffefilter. Riv 1 gurka, salta lätt och låt rinna av i durkslag, gärna med en vikt på. Krydda yoghurtblandningen med 1 msk olivolja, 1 tsk citronsaft, lite salt, lite svartpeppar och en shitload av vitlök, typ 6-8 klyftor. känns det så så kan du sprinkla i lite timjan också. Eller mynta, eller oregano. Beroende på hur du är lagd. Blanda i gurkan, låt stå ett par timmar.)
Rågbröd med lingon 16
bitar(recept från Maku-tidningen och
maku.fi)
25g jäst (eller 1 påse torrjäst)
![]() |
puolukkaiset ruispalaleivät. Bild från www.maku.fi |
1 msk sirap
½ tsk salt
650g rågbrödsingredienser/ruisleipäaines (Myllärin)
2 dl lingon
Rågmjöl eller rågbrödsingredienser till utbakningen
Blanda salt och lite av mjölet med torrjästen och slå på
vatten och sirap. Arbeta in resten av mjölet och till sist lingonen. Degen får
vara mjuk. Låt jäsa under duk i ca en timme. Själp upp degen på väl mjölat
bakbord och knåda ut luftbubblorna. Kavla ut till en 20x30cm:s stor och 1,5cm
tjock platta. Strö mjöl på den och dela med ryggsidan av en kniv plattan i 16
delar. Lägg bitarna på bakplåtpapper på plåt och låt jäsa 30 minuter. Nagga med
gaffel. Grädda i 250°C i
20 minuter.
Det är enkelt att laga eget rågbröd (speciellt om man fuskar
med färdiga mix av rågbrödsingredienser =P) men fuska inte med jäsningstiderna!
Lycka till! Och om du funderar om det är värt besväret så; JA! Bara doften är värt det, faktiskt! ♥
Och det ultimata bakningstipset ser du här under. ;)
annons i Husmodern från 1953 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar