torsdag 8 november 2012

Dags att baka BRÖD!!! ♥


Baka bröd måste vara något av det mest själstillfredsställande aktiviteterna som finns! Ända tills man äter alldeles för mycket nygräddat bröd och får sova ensam… =P

Hembakt bröd är jättegott och man får det precis som man vill (personligen har jag en tendens att slänga i alla frön och nötter jag kan sopa ur skåpen. Och det är en hel del) och dessutom är det svinmycket billigare än att köpa färdigt bröd, så det är liksom en win-win situation där! Detta kräver förstås att man har ett eller ett par bra grundrecept att utgå ifrån. Så jag tänkte dela med mig av några recept som fått godkänt av familjen!


Cranks bröd     10 små eller 5 stora semlor
3½ dl vatten
25 g jäst / 1 påse torrjäst
1 tsk farinsocker
1 tsk salt
5dl grahamsmjöl
2-2½ dl vetemjöl
Blanda torrjäst med grahamsmjöl, salt och farinsocker. Tillsätt vattnet och rör jämnt. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen seg och smidig. Dela degen i två delar och forma till rullar. Dela varje rulle i 5 delar och platta till lite. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och strö på lite grahamsmjöl. Låt jäsa 30 minuter. Rädda på mellanfals i 200°C i ca 20 minuter. Pensla de nygräddade bröden med lite kallt vatten, men försök att inte pensla bort mjölet du strött på ytan.

Detta är alltså grundreceptet men det brukar gå genom en del förvandlingar innan jag är färdig med det. Byter ut vatten mot mjölk, tillsätter lite smör och solrosfrön, sesamfrön, hasselnötshack, vallmofrön, solrosfrön, pumpakärnor… whatever!



Grekiskt olivbröd , Psomi me elies      2 limpor
13 dl lantbrödsmjöl
2 dl svarta oliver
50 g jäst/2 påsar torrjäst
5 dl vatten
½ dl olja
2 tsk timjan
2 tsk salt

Kärna ur oliverna och hacka dem fint. Värm vattnet till 37°C (42°C om det är torrjäst). Mät upp mjölet. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vätskan och rör om tills jästen har smält(använder du torrjäst blandar du den i lite av mjölet). Häll i resten av vätskan, oliverna, oljan, timjan och salt. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta tills degen släpper bunken. Tillsätt lite extra mjöl om degen blir kladdig. 
Låt degen jäsa övertäckt i ca en timme.
Mjöla bakbordet och knåda degen smidig. Forma två limpor. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär med vass kniv ½ cm djupa skåror snett över limporna. Låt jäsa 30 minuter. 
Värm ugnen till 225°C. Ställ in bröden i ugnen. Spreja dem lätt med vattensprejflaska, upprepa efter 10 minuter. Grädda i 35 minuter. Stäng av ugnen de sista 10 minuterna. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. 

Servera med tzatziki! (2 brk gräddfil, 2 brk bulgarisk yoghurt, blanda, låt rinna av i kaffefilter. Riv 1 gurka, salta lätt och låt rinna av i durkslag, gärna med en vikt på. Krydda yoghurtblandningen med 1 msk olivolja, 1 tsk citronsaft, lite salt, lite svartpeppar och en shitload av vitlök, typ 6-8 klyftor. känns det så så kan du sprinkla i lite timjan också. Eller mynta, eller oregano. Beroende på hur du är lagd. Blanda i gurkan, låt stå ett par timmar.)




Rågbröd med lingon                 16 bitar(recept från Maku-tidningen och maku.fi)
25g jäst (eller 1 påse torrjäst)
puolukkaiset ruispalaleivät. Bild från www.maku.fi
6 dl varmt vatten (37°C för färsk jäst, 42°C för torrjäst)
1 msk sirap
½ tsk salt
650g rågbrödsingredienser/ruisleipäaines (Myllärin)
2 dl lingon
Rågmjöl eller rågbrödsingredienser till utbakningen
Blanda salt och lite av mjölet med torrjästen och slå på vatten och sirap. Arbeta in resten av mjölet och till sist lingonen. Degen får vara mjuk. Låt jäsa under duk i ca en timme. Själp upp degen på väl mjölat bakbord och knåda ut luftbubblorna. Kavla ut till en 20x30cm:s stor och 1,5cm tjock platta. Strö mjöl på den och dela med ryggsidan av en kniv plattan i 16 delar. Lägg bitarna på bakplåtpapper på plåt och låt jäsa 30 minuter. Nagga med gaffel. Grädda i 250°C i 20 minuter.

Det är enkelt att laga eget rågbröd (speciellt om man fuskar med färdiga mix av rågbrödsingredienser =P) men fuska inte med jäsningstiderna!




Lycka till! Och om du funderar om det är värt besväret så; JA! Bara doften är värt det, faktiskt! 




Och det ultimata bakningstipset ser du här under. ;)

annons i Husmodern från 1953

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar