måndag 5 november 2012

Dofter! ♥


Hur härligt doftar inte torkande vitlök och chili?!

Cambria-orkidén 
Har fyllt svamptorken med skivad, fin vitlök och de sista Inca Red Drop-chilina och det doftar nu starkt, sött, kryddigt och varmt i hela huset! Tidigare idag kokade jag djävulssylt, en smörja som värmer hela kroppen med bara doften, för att inte tala om vad smaken och hettan gör med en frusen själ. Doften av djävulssylten hänger kvar i luften och blandas med den härliga aromen som sprids från torken som surrar på lugnande i ett hörn av matsalen (idag hörs surret till och med för radion är inte på, vilket är ett stort undantag. Annars är den på från 8 då vi stiger upp till 20.30 då jag släcker i köket och går upp till sovrummet/tv-rummet på kvällen..kanske borde ha det så här lite oftare i stället..).

Idag är dofternas dag. Det ösregnar ute och världen är mörk och grå. Jag gillar regn, men detta mörker tar kål på mig. Nu behövs värme, mys och ro. Jag vet att dofterna kommer att skära sig, men jag värmer lite glögg i marilyn-koppen, sätter mig vid matsalsbordet brevid den mörkt vinröda Cambria-orkidén som börjat blomma om (köpte den till julen -11), plockar fram en trädgårdsbok med vacker text- idag är det Hannu Sarenström som får stå för trädgårdspoesin –, papper & penna och njuter av tystnaden och den för en gångs skull helt rofyllda stämningen då båda barnen sover. 

Det gäller att ta vara på stunderna.

Och andas in alla dofter djupt.





Djävulssylt            ca 10 små burkar

2 burkar hela, skalade tomater
400g paprika
Chili to taste, men minst 6 stycken medelstarka
8 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1½ tsk oregano
½ dl ättika
1 paket MARMELADsocker (330g) eller ½ paket (500g) syltsocker, men då behövs mer chili
Dela tomaterna i 4 delar, häll i en tjockbottnad kastrull. Hacka paprika och chili i små bitar. Krossa vitlöken. Sätt allt utom sockret i kastrullen och koka 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum!
Tillsätt sockret, koka ytterligare 5 minuter. Häll i rena, upphettade burkar. Förvaras kallt.


P.s För den som vill läsa Hannus nyare texter finns han blogg på min blogglista till höger under namnet "Hannu på Kinnekulle"

2 kommentarer:

  1. Låter som en bra o goddoftande dag. Måste nog ta o testa receptet på djävulssylten, nån jä*el har ätit upp den sista burken.... :P

    SvaraRadera
  2. Jup, den har en tendens att inte bli så hurja långlivad i kylen! Men nu har jag djävulssyltförrådet fullt (måst bara laga julklappssatsen också)och jag har lagat en omgång av dina vitlökszucchinin också! Kanske man överlever vintern! =)

    SvaraRadera